Graszoden kopen, waar moet je op letten

Graszoden kopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Je wilt de beste kwaliteit, maar hoe weet je nu dat je die ook krijgt. Omdat het steeds populairder is geworden om een gazon te beleggen met graszoden kun je deze ook overal kopen. Als je er zeker van wilt zijn dat de graszoden die je koopt goed van kwaliteit zijn, moet je op enkele punten letten;

·         De versheid van het gras

·         De aanwezigheid van onkruid

·         De leeftijd van het gras

·         Is er gebruik gemaakt van plastic netten in de zoden

·         Hoe zijn de grasmatten bij de groei bemest

·         Van welk grastype zijn de graszoden

·         Is er bodemleven in de zoden

Graszoden kopen kan het hele jaar, alleen tijdens buitengewone warmte, kou, droogte of nattigheid kunnen kwekers het gras niet snijden en kun je geen graszoden kopen.

Plastic netten in graszoden goed of slecht?

Plastic is gewoon slecht voor het milieu en wordt steeds vaker verboden. Er zijn kwekers die gebruik maken van plastic netten voor stevigheid van de graszoden. De graszoden vergroeien met de plastic netten en zijn dan steviger tijdens het oogsten en bij het leggen. Door plastic netten te gebruiken kunnen kwekers eerder oogsten en gebruiken ze minder grond. Omdat er minder grond wordt gebruikt heeft de graszode meer moeite om wortels te zetten in de grond van je tuin. De plastic netten komen tijdens het verticuteren naar boven. Tegenwoordig kunnen kwekers die plastic netten gebruiken ook biologische netten gebruiken. Deze zijn minder slecht voor het bodemleven en het milieu, maar de kwaliteit van de graszode is nog steeds niet goed. Het is dus verstandig om na te vragen of de kweker van de grasmatten plastic netten heeft gebruikt.

Andere aandachtspunten bij het kopen van graszoden

Ga je graszoden kopen bekijk dan eerst de versheid van de graszoden. Als de graszoden bij de verkoper liggen voel er dan aan. Ze moeten stevig en wat vochtig aanvoelen. Wanneer graszoden eenmaal zijn opgerold gaat de kwaliteit hard achteruit. Het beste kun je zoden kopen bij een leverancier die ze nog moet bestellen! Grasmatten voor graszoden worden bemest, maar welke bemesting en hoeveel precies is gebruikt bij de teelt van het gras zal vaak niet te achterhalen zijn. Wanneer grasmatten zijn bewerkt met kunstmeststoffen bevatten ze weinig bodemleven omdat de zouten die in kunstmeststoffen aanwezig zijn het bodemleven dood. Kunstmest zorgt voor een snellere groei wat niet echt bevorderlijk is voor graszode, langzaam gekweekte graszoden zijn van betere kwaliteit. Je kunt dan ook beter zoden kopen waarbij organische meststoffen zijn gebruikt.

Welk type graszoden kopen?

Ga je graszoden kopen bepaal dan vooraf welk type gras het beste past in je tuin en bij jouw levensstijl. Er zijn verschillende grastypes namelijk;

·         Voor een speel- of recreatie gazon

·         Voor een siergazon

·         Voor een schaduw gazon

·         Voor een sport gazon

De samenstelling van het graszaad is voor elk gazon anders. Ga je graszoden kopen vraag dan bij pioniergraszoden.nl om het type gras dat voor jou het meest geschikt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *